5 Iunie 1983, la Internationalele Romaniei, Anisoara Cusmir realizeaza un nou record mondial la saritura in lungime: 7,43 m! (vezi video)

,,Trece vremea’’ zice Gabriel Cotabita intr-o piesa alaturi de trupa VH2... Iata ca vremea chiar trece si ne-am mai ramas doar amintirile... Iubitorii sportului romanesc, ai atletismului in mod deosebit, cu siguranta ca-si amintesc de duelurile sportive la disciplina saritura in lungime din perioada anilor ’80, perioada in care doua sportive din Romania dominau proba atletica: Vali Ionescu (Rapid Bucuresti) si Anisoara Cusmir (Steaua Bucuresti)... Era intr-o dupa amiaza de 5 iunie 1983, cand la Bucuresti, se desfasurau intrecerile contand pentru ,,Internationalele Romaniei’’... Ajunsi in concurs la saritura penultima, a V-a, rapidista Vali Ionescu stabileste un nou record mondial: 7,14m! Bucurie de nedescris in tribune in randurile sustinatorilor sportivelor din Romania... Se pregateste pentru a V-a saritura, stelista Anisoara Cusmir... 7,43m NOU RECORD MONDIAL!... Tribunele stadionului ,,23 August’’ din Bucuresti au fost in delir... Presa internationala titra atunci despre saltul ei fantastic, ca nu intra in calculele specialistilor asa saritura nici pentru urmatorii 10 ani... Anisoara Cusmir, devenita dupa casatorie Stanciu, s-a nascut pe 28 iunie 1962 la Braila, o atleta de 172cm si 63kg, a fost Campioana Olimpica la Los Angeles in 1984 cu o saritura de 6,96m, devansand-o pe vesnica ei coechipiera si partenera de intrecere, Vali Ionescu, Vicecampioana Olimpica dupa o saritura care a masurat 6,81m, pozitia a treia pe podium fiind ocupata de britanica Susan Hearnshaw cu o saritura de 6,80m, Susan fiind fiica sprinterului Muriel Pletts, sportiv care a concurat la prima Olimpiada de dupa al doilea Razboi Mondial – Londra 1948! Din pacate pentru recordmena mondiala Anisoara Cusmir, vestile medicilor n-au fost corecte: la doar 22 trebuia sa-si intrerupa activitatea sportiva pentru ca, mai multe vertebre s-au deplasat si medicii i-au interzis sa mai faca sport! ,,Asa cum eu mi-am dorit in permanenta sa fiu in varful unei ierarhii, sa fiu intotdeauna prima, tot la fel, o vertebra s-a grabit sa fuga si sa fie prima si a alunecat spre inainte, deplasarea era cam de un centimetru jumatate’’ asa cum glumea doamna Anisoara Cusmir Stanciu mai tarziu... (vezi video)


De mentionat ca sportiva Anisoara Cusmir, a realizat in scurta-i cariera, nu mai putin de 6 recorduri mondiale!

Anisoara Cusmir-Stanciu, a trecut de cealalta parte a baricadei, si-a imbracat echipamentul de antrenor... Multumim doamna!....


Sursa foto: Motor cautare Google

Sursa video: youtube

Dan-Aliosa Ulici

0 comentarii
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii Facebook