Pre-Pasiv cu inventie romaneasca... Credeti-ma pe cuvant, ca la prosti!

Hei, hei, mai astia-ai mei, stiti voi, si buni si rai, toti, laolalata si frati si cumnati, chiar si sogori, ca dara n-o fi cu suparare si, asa cum v-am mai spus, ascultati si luati aminte, de fapt cititi si va cruciti, ce prostii a putut sa inventeze conservarul sef din fruntea ferehasului, sustinut de-a lui Muta Stoia si de Minolta.

            Toata presa a apreciat preocuparea noului ferehas si a ceceaului condus de Mutulica de a convoca arbitrii, cat mai des, pentru a le baga in cap dorintele conservei sefe tuturor conservelor. Nu-i vorba ca in vara s-a cam schimbat ceva pe la regulamentul de joc si a fost destul de comentat. In iarna nu prea s-a mai schimbat nimic si atunci sa vezi fu_ai pentru unii care au arbitrat mai slab. Si batura apa-n piua, zi de iarna pana-n seara, ca sa treaca timpul.

Nenorocirea acum vine, ca cica in vara asta consfatuirea din vara se lungeste cu o zi, sa aibe timp Minolta sa-l mai aduca pe Tandarica cu amenintarile lui de luare si dare de mita.

            Ca tot am vorbit de Mutulica si Minolta trebuie sa va spun ca amandoi au fost acceptati sa mearga la observatori EHF, ramanand pe din afara Diana Ciuciulnita. Eu cred ca ar fi trebuit sustinute Mutulica si Ciuciulnita pentru ca au o cariera in spate, sunt nume grele, fac parte din primul val de arbitre de top din Europa si au arbitrat inclusiv la Olimpiada, ca sa nu vorbim de CM, CE si finale de cupe europene. Si, in plus ar fi fost promovate “sus” destul de repede. Dar daca n-ai cojones mai mari ca Minolta, conservarul nu te sustine. Te duce doar cu vorba ca sa ai grija ca ai si tu un vot. Depinde insa daca nu vine cumva vreun membru de partid la Adunarea Generala sa-ti ia votul si ramai cu buza umflata. Oricum nu esti singura careia EHF i-a spus mai stai o tura. Ciuciulnito, ai putintica rabdare ca poate se mai retrag unii, mai vine vreun Covrigut si se lasa altii si atunci va fi nevoie de sprijin la EHF. Eu iti doresc succes ca sincer cred ca ai merita. Daca tot am tinut umarul sa planga si sa se planga fata, hai sa revenim la ale noastre.

            Deci in vara, Tandarica a fost adus ca funia in casa spanzuratului si nimeni nu a inteles ce drak a cautat acolo. Toti au fost scarbiti si de Tandarica si de Minolta. Sau poate a inteles numai Minolta, care cica umbla cu codul penal in geanta si cheama arbitrii la comisie sa-i ameninte cu el. Nu stiu daca sa le dea cu el in cap sau sa le citeasca niste articole. Exigenta mare la alergat si chiar la teorie astfel incat noua ceceau a noului depozit de conserve s-a trezit ca in primele doua etape nu are arbitrii pentru toate jocurile.

Daca nu te pricepi nu te pricepi. Pui mana si inveti. Singura problema in vara a fost la prezentarea schimbarilor de la aruncarea de incepere sau repunerea de la centru, ca vad ca asa spun toti. Mutulica sustinea una si regulamentul alta. Pana la urma toti s-au convins ca Mutulica nu are dreptate si ca regulamentul e mai tare decat o prelegere sau o neintelegere, pe la Vianna cea linistita.

In iarna a fost o confuzie generala. Ba ca se da examen, ba ca nu se da, ba ca e doar o test(icul)are de florile marului, ba ca dau toti, ba ca nu dau toti, ba ca internationalii nu mai dau in engleza (oare de ce dracu? nu vrem ca ei sa se pregateasca pentru ce fluiera prin Europa sau pe alte continente?), ba ca sefii de zona nu dau, ba ca dau si uite asa din balba-n balba s-a ajuns pana la victoria finala. Dar nu-i problem ca in rest suntem mai blanzi, cu alergatul, am invatat din greselile din vara si intoarcem capul la cei care stim ca nu prea pot si nu prea fac, si gata, au promovat aproape toti. Cu balbele de la teorie a fost mai greu ca iar au picat arbitrii pe capete. De data asta si vreo jumatate dintre observatori. Pe toti pe care i-am aflat i-am scris intr-un articol de dupa marea consfatuire. Ei dar pe langa batutul apei in piua, in iarna am avut si ceva demn de cascadorii conservelor. A venit din greseala cu o inovatie la regulament. Pacat ca nu-si breveteaza greselile. Nu de alta dar sa-l afle lumea. Unii spun ca ar fi venit de fapt cu doua. Toata lumea vorbeste despre aceste inventii, acum. Trebuie sa va spun ca am vazut prin presa aceasta prostie dar pe mine nu m-a informat nimenila vremea respectiva despre asta. Acum, dupa ce am vazut prostiile propovaduite de Conservar si Mutulica, i-am intrebat si eu pe participantii care se dau pretenasi cu mine, de ce mama draqului negru nu m-au sesizat si pe mine cu prostiile lor. Ca as fi scris.

Dar sa (ne) revenim. Din greseala Mutulica a spus la consfatuirea din iarna ca au scris ei la IHF (din greseala, Mutulica si Minolta) si au primit raspunsul ca la prepasiv, dupa a patra pasa, daca se acorda o aruncare (libera, de la poarta, de la margine) pentru echipa in atac atunci aceasta echipa mai are dreptul la doua pase. Ca vezi doamne executarea aruncarii nu se considera pasa. Inventie ca la nebuni! Mutulica nu a aratat raspunsul primit de la IHF si toata lumea a trebuit s-o creada pe cuvant. Tolomacii de la observatori le-au cerut observatorilor sa prelucreze aceasta “noua” regula, de la din greseala citire la toate sedintele tehnice. Ca prostul nu e prost destul pana nu e si fudul. Ca nu intelegi ce citesti si este analfabet functional e una, dar poti intreba, dar sa mai si dai dispozitie ca prostia pe care o basesti pe gura sa fie litera de lege, asta nu pot intelege. Halal sa va fie!

Am luat regulamentul din nemteste l-am citit si constat ca nu au dreptate nici conservele, nici mutii si nici copiatoarele. Si atunci? Cine a inventat prostiile astea? Pentru ce? Cu ce cost? Domnita Stoia, Mutoooooo, ce dracu spui tu acolo? Voi n-ati urmarit meciurile de CM masculin? Ce ati vazut? Ce ati inteles din prepasivul de acolo? Ati inteles pe drak, asta ati inteles, desteptilor!

Ca sa fiu cinstit dupa asta i-am scris pe mess contaranului meu. Cum care dintre ei? Lui Horatiu Belu, despre care toata lumea spune ca e tatal regulamentelor in Romanika noastra, pentru a-l intreba totul, adica ce si cum si cine are dreptate. Ca nu mi-a raspuns si ca ma trateaza cu indiferenta de vreun an, un an si jumatate, daca nu chiar doi, asta e, dar uite ca aici ar fi fost nevoie de el si de lamuririle lui. Contaranee, tu n-ai fost prezent la consfatuire? De ce taci? Ca din greseala, Mutulica si Minolta fie nu stiu, fie nu inteleg. Mai inteleg ca astia de conduc acum ferehasul nu vor sa-i recunoasca meritele dar pot sa va spun ca in probleme de regulament sunt foarte multi arbitri care mi-au recunoscut ca tot pe contaran il suna si-l consulta cand au probleme. Ca omul s-a dat deoparte, il inteleg, ca-l doare in plua de actualii conducatori, iar il inteleg, ca-i lasa sa piara pe mana sau in prostia lor, iar il inteleg, dar nu-l inteleg de ce lasa arbitrajul romanesc sa scada in ochii tuturor si nici macar nu-l mai apara, cand se vede clar ca astia de acum sunt pe langa drum si pe langa gard si nici calare, nici pe jos.. Ca vedem cu totii ca din greseala bate campii, ca Iohannis, si are protejatii lui care sunt trimisi sa indeplineasca ordinele noului ferehas si nu sunt suspendati. Ce chestie de rahat, suspendam observatorul dar catastrofele de arbitri nu. Poi observatorul a sucit meciul? Nu, pe arbitri nu-i suspendam pentru ca sunt din aceeasi gasca cu noi, pentru ca sunt mana lunga a lui La Famiglia, mana aia care face ca lucrurile sa iasa cum vor conservarul si maimutovschi.

Am intrebat un observator, de aici din Germanika si el mi-a spus clar. Daca o echipa este semnalizata in prepasiv si dupa a patra pasa se produce un fault sau un aut, echipa mai are dreptul la o singura pasa. O singura pasa. Adica jucatorul care executa aruncarea libera sau de la margine PASEAZA mingea unui coechipier care este obligat sa arunce la poarta echipei adverse. Nu doua, nu trei, nu cinci pase. Sigur, executantul aruncarii are dreptul si sa arunce direct la poarta.

Sper ca v-am lamurit eu, chiar daca din greseala-n greseala, Muta si Minolta v-au incurcat.

Nu vreau sa ma dau mare, dar mai pot fi continuari pentru ca se poate produce un nou fault sau un nou aut si tot asa. Dar e vorba tot de o singura pasa. Daca mai veniti cu inventii macar brevetati-le. Luati si voi un ban gramada ca vad ca va e foame.

Ce e mai trist ca federatiei de borcane si conserve le-a trebuit o lunga perioada de reflective, adica peste 2 luni, ca sa trimita un e-mail tuturor arbitrilor de liga si sefilor de judete ca sa lamureasca lucrurile..

Si pentru ca am terminat cu prostiile greselilor, mutelor si copiatoarelor va spun, sa stiti si sa tineti minte: “Chaque parole a une consequence. Chaque silance aussi” – Jean Paul Sartre. Adica pe romaneste “fiecare cuvant are o consecinta. Si fiecare tacere, la fel”. Din intelepciunea lui Jean Paul Sartre.

Tot trist... va spun c-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea, mintenas, uite-asa, nuantata, romantata si pamfletata, sa nu apara vreun prostalan cu ganduri de trebunal... Ca daca va tot spune moshu ca ,,Ochii care nu se vad, din Germanica chiar va vad!’’ nu-l credeti... Doar stati cu ochii pe www.sportmacsimsiemotie.ro pentru ca vorba unui mare clasic in viata ,,Nici nu stiti cat pierdeti!’’...


Dan-Aliosa Ulici

0 comentarii
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii Facebook