Alexandra este amazoana din Tara Zimbrilor care paseste cu picioroange catre culmi...

Pentru multi dintre noi, Alexandra Rogojina nu reprezinta decat un nume si-un prenume. Pentru fotbalul din judetul Hunedoara, Alexandra Rogojina este domnisoara arbitru sau asistent, dupa caz, si nu un nume oarecare. In destul de scurt timp, cu o pregatire constiincioasa, Alexandra si-a construit cu rabdare si migala renumele. Cine este de fapt Alexandra? Nascuta in Tara Hategului, la granita dintre Caras-Severin si Hunedoara, la Hateg in judetul Hunedoara, in zodiac, Gemeni, mai exact pe 28 mai 1997. Daca fratele ei este arbitru de fotbal, Alexandra, o pasionata a jocului cu balonul rotund, l-a insotit pe acesta la cateva meciuri si-asa a decis ca ar trebui si ea sa arbitreze…  Daca de mic copil mergea la meciurile de fotbal alaturi de fratele ei dar si insotita de familie, impulsionata si de faptul ca fratele ei era deja arbitru, Alexandra, merge la cursurile de arbitraj organizate de AJFHD si in scurt timp, debuteaza intr-un meci al juniorilor C. ,,N-am cum sa-mi uit debutul in arbitraj. Era in 2013, la un joc intre doua echipe de juniori C, FC Hunedoara-Muresul Deva’’ imi marturiseste Alexandra. ,, A fost super tare, putin greu la inceput, dar intr-un final totul a fost bine. A fost asa cum ma asteptam, si m-am simtit foarte bine pe terenul de joc si cum era firesc, am colabort bine, zic eu, alaturi de colegii mei’’ a continuat aceasta.  Dupa trei ani de arbitraj, Alexandra are categoria I. Mi-a marturisit ca n-a fost usor sa avanseze in categorie. Trecerile de la o caegorie la alta sunt destul de dificile, stiindu-se faptul ca nivelele cresc odata cu urcarea in categorii. ,, Mă simt foarte bine deoarece sunt respectata si apreciata pentru ceea ce fac. Barbatii sunt oameni si daca-i respecti, daca le respecti munca, si ei te respecta, si ei iti respecta munca. Eu incerc sa-mi fac treaba cat mai bine si restul nu conteaza’’.

-Alexandra, cavalerii in negru sunt intotdeauna vinovatii principali, fie ca vorbim de victorie, fie ca vorbim de esecuri…  Adesea brigazile isi iau tot felul de injuraturi…

-Asa este. Doar ca, eu incerc sa imi vad de joc si sa iasa meciul bine. Si asta este tot ce conteaza. Avem dupa cum stiti la fiecare meci, observatori. Unul oficial si foarte multi neoficiali. Ca nu-i putem impaca pe toti in aceeasi masura, este foarte adevarat. Dar daca eu nu fac altceva decat sa fiu in limitele regulamentului, nimeni, dar absolut nimeni nu are ce sa-mi reproseze.

Alexandra se pregateste de examen, unul de promovare. Isi doreste sa treaca la celalalt nivel: Liga3 !      ,, Acum ma pregatesc pentru examenul de promovare la Liga a III-a. Sper sa fie bine si sa pot promova in acest lot deoarece imi doresc foarte mult asta.  Vreau sa ajung cat mai sus si să fac parte din lotul celor mai buni arbitrii. ‘’ Desi il are ca model in arbitraj pe Sebastian Coltescu, deocamdata a fost bucuroasa ca a putut face parte din aceeasi brigada cu un nume din arbitrajul hunedorean, Denis Haidiner. Pe plan intern, Alexandra si-ar dori sa poata arbitra un etern derby Steaua-Dinamo. Mai greu sa ajunga sa arbitreze un Real Madrid – Bayern Munchen, asa cum isi doreste orice arbitru, pentru ca Alexandra este fan inrait Real. Dar daca ar fii sa o faca, asta n-ar conta, asa cum imi marturisea.  ,,Fotbalul, ca orice alt sport, este intr-o competietie. Si dupa cum stim fiecare competitie are un invingator si un invins…’’  Cu siguranta despe Alexandra, iubitorii sportului in general, fotbalului in special, vor mai auzi. Stam cu ochii pe fotbalul hunedorean si pe Alexandra Rogojina, amazoana din Tara Hategului, pregatita deja sa faca pasi cu picioroange spre ligi superioare. Multa bafta Alexandra !

Dan-Aliosa Ulici

0 comentarii
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii Facebook