A aparut o ,,voce’’ in handbalul romanesc! FRH-ul si comisiile trebuie sa-si respecte de-acum regulile! Si... Presedintele Dedu o ,,comite’’: Moldoveanu out din arbitraj!

Federatia Romana de Handbal si comisiile pastorite de aceasta, are o misiune dificila incepand cu weekendul care a trecut! Si asta pentru ca iata, desi mai bine mai tarziu decat deloc, a aparut SHR-ul, sau Sindicatul Handbalistilor din Romania. Sprijiniti cu specialisti si logistica de Blocul National Sindical, Sindicatul Handbalistilor din Romania, beneficiaza si de ajutorul si sprijinul Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori din Romania. Fosti si actuali handbalisti din Romania, au luat taurul de coarne, si iata ca a aparut ca o necesitate SHR-ul, un sindicat care are ca obiectiv principal, protectia jucatorilor si antrenorilor de handbal care activeaza in Romania. Mihai Timofte, fosta extrema stanga in echipa nationala, a fost ales presedintele SHR! Fostul international roman, acum presedinte, a prezentat si cateva dintre obiectivele SHR-ului:

-,,Vrem sa protejam jucatorul prin asigurarea catorva beneficii, dar in primul rand de asistenta juridica. Jucatorul de handbal nu are toate cunostintele despre notiunile de drept. El are nevoie de asistenta juridica la semnarea unui contract, bineinteles si in perioada contractului in eventualitatea semnarii unui alt act aditional sau la o renegociere. Noi asta o putem asigura.

-Sportivul poate sa beneficieze de reprezentarea noastra in fata comisiilor Federatiei Romane de Handbal si a instantelor Europene

-Putem sa-i oferim asistenta fiscala si mai concret sa-i oferim informatii legat de schimbarile de procedura fiscala, Codul Fiscal

-Sportivul beneficiaza de asistenta in domeniul financiar. In cazul in care are nevoie sa-si achizitioneze un lucru important, un credit, el are acces la informatii pentru a lua decizia in cele mai bune conditii

-Bineinteles, ne-am gandit si mai departe, la jucatorul care va trebui sa faca si altceva dupa ce termina activitatea sportiva. Atunci poate sa beneficieze de un program de educare, de formare profesionala

-Ne-am gandit si la un fond de pensii private pentru sportivi. Ce facem noi prin aceste obiective? Nu facem decat sa ne asiguram ca sportivul va performa in cele mai bune conditii pe care le poate avea, ii luam din responsabilitatile de zi cu zi si atunci el se va concentra mai mult pe performanta sportiva. Acest demers este si in favoarea clubului, va fi fericit in egala masura cand va performa in conditii optime. Federatia va beneficia de asemenea de performanta sportiva

-Avem proiect de a face Gala Handbalului Romanesc, eveniment in care vom invita cei mai buni sportivi pentru a primi o recunoasterea a meritelor. Urmarim un model de succes in Romania, cel de la fotbal”

Handbalistii si antrenorii care participa la intrecerile interne, romani dar si straini, pot deveni membri ai sindicatului prin achitarea unei cotizatii. Aceasta este diferentiata in functie de nivelul participrii in competitii dupa cum urmeaza:

-Pentru Liga Nationala, 500 lei/an

-Pentru Divizia A, 250 lei/an

-Pentru juniorii intre 16-18 ani, 100 lei/an

Viorel Mazilu, devenit membru al SNH, a declarat: ,, Merg pe premisa ca suntem satui de abuzurile cluburilor in privinta jucatorilor. Suntem satui de ceea ce face un presedinte de club sau oricine altcineva care nu respecta statutele si regulamementele sportive. Ideea este una simpla: incercam sa-i ajutam cu tot ce putem pe toti antrenorii si pe toti sportivii care vor fi afiliati la noi. Speram sa fim cat mai multi, sa fim si mai puternici. Vrem sa mergem drept, adica ceea ce spun Statutul si Regulamentele FRH. Deja sunt cateva cazuri ale unor sportivi pe care-i putem reprezenta mai departe. Consideram ca vom avea succes. Vom fi prieteni cu toata lumea, vom incerca sa-i atragem pe langa noi si pe presedintii de cluburi. Trebuie sa inteleaga si ei ca nu mai poti sa faci abuz in privinta unui sportiv”.

La randul sau, sportivul Marius Novanc, inscris deja in sindicat, a declarat: ,,Sunt atatea cazuri in handbal... Jucatorul este oarecum nedreptatit si abuzat, si atunci acest sindicat nu poate decat sa ne bucure, vine in ajutorul nostru. Sper ca pe viitor sa avem un reprezentant al Sindicatului si in comisiile federatiei, sa vina in ajutorul jucatorului cu legi. Sa fie de bun augur!”

Dumitru Costin, liderul BNS, a concluzionat: ,,Federatia Romana de handbal si comisiile din aceasta, ar trebui sa invete ca de acum incolo trebuie sa-si respecte propriile reguli. Sa nu va inchipuiti ca o sa stam cu mainile in san. Mai exista si teza neglijentei in serviciu, a abuzului in serviciu. Aveti regulile voastre? OK! Jucam dupa regulile voastre, dar respectati-le! Respectati termenele, respectati procedurile, respectati regulamentul, respectati statutele! Asta nu trebuie sa sune a amenintare, ci doar o comunicare din partea unor prieteni”.

Imi amintesc ca la inceputul lunii august, Consiliul de Administratie al Federatiei Romane de Handbal a aprobat ca arbitrii care se afla la final de cariera, adica pe la 50 de ani, sa mai aiba dreptul sa conduca meciuri pana la 55 de ani, dar numai la jocuri din Divizia A si ale juniorilor, cu conditia sa treaca testele fizice. Recunosc ca desi nu stiam prea multe despre arbitri, la recomandarea contaranului meu, am pus burta pe carte, si am citit vara asta, ca sa fiu mai pregatit decat pana acum... Asa am ajuns la regulamente si statute si-am gasit despre arbitri si arbitraje, la Art. 12: - Poate deveni arbitru de handbal orice cetatean al Romaniei, precum si orice cetatean strain, care desfasoara o activitate legala pe teritoriul tarii noastre, care a absolvit un curs de arbitri de handbal, prezinta garantii morale, are o conduita exemplara in societate si nu a suferit o condamnare privativa de libertate pentru fapte intentionate antisociale, indiferent daca pedeapsa a fost executata sau nu. 

La Art. 62:  Arbitrii au urmatoarele indatoriri: sa nu faca declaratii in mass-media prin care: 

- sa-si exprime parerea sau sa comenteze desfasurarea jocurilor de 

handbal; 

- sa faca comentarii sau aprecieri asupra structurilor FRH; 

- sa contribuie activ la apararea prestigiului si autoritatii arbitrilor de 

handbal si a forurilor conducatoare ale activitatii handbalistice.

Asta mi-a intrat in cap pentru ca nu intelegeam si nu-mi intelegeam prietenii sau ma rog, amicii arbitri din handbal, care niciodata nu aveau nimic de declarat sau de spus, fie chiar si in discutii private... Deci ei se apara intre ei ca asa-i apara si pe ei regulamentele... Apropos de aceste regulamente, cea mai tare stire a saptamanii care tocmai a luat sfarsit vine de la cine altul decat presedintele Federatiei Romane de Handbal, domnul Alexandru Dedu: ,,Scoaterea din arbitraj prin nedelegari a lui Aurel Moldoveanu!’’... Acuma e adevarat ca Moldoveanu e ploiestean de-al lui Dedu, cum la fel de adevarat este ca Moldoveanu l-a facut presedinte acuma vreo 5 ani in urma pe Alexandru Dedu, cum la fel de adevarat este si ca cei doi nu mai sunt prieteni de-o buna bucata de vreme... Stie toata lumea ca aradeanul ploiestean Moldoveanu nu s-a mai suit in barca lui Dedu pentru alegerile de ziua indragostitilor americani din 14 februarie 2018, arbitrul preferand-o pe ex-internationala Narcisa Lecusanu... Este si mai adevarat ca Aurel Moldoveanu, promoveaza tinerii arbitri... Poate ca asta nu prinde bine la ,,centru’’... Sau poate ca asta prinde prea bine, dracu mai stie ce sa creada! Cert este ca la Brasov, mai zilele trecute, mirare mare pe capul contaranului meu ca l-a intalnit pe-acolo pe aradeanul ploiestean Moldoveanu... Acuma, ce au discutat exact cei doi, contaranul meu si Moldoveanu arbitrul, nu stim, dar vom afla cu siguranta pentru ca le dau dreptul amandurora sa-si spuna public pasurile: domnului Horatiu Belu, cu privire la interzicerea la delegari a lui Aurel Moldoveanu, prin directiva directa a presedintelui A.Dedu, iar lui Aurel Moldoveanu, sa-si pregateasca apararea... Si de ce nu, chiar domnului presedinte Alexandru Dedu, cu privire la aceasta interzicere, pentru ca din ceea ce stiu eu, aceasta Federatie Romana de Handbal este a noastra a iubitorilor de handbal... Si daca tot a aparut Sindicatul Handbalistilor din Romania, poate fac ceva si arbitri si se inscriu si ei in acest sindicat... Habar n-am daca este legal sau valabil, dar o sa revin dupa ce ma lamuresc exact... sau poate ma va lamuri chiar Aurel Moldoveanu... Odata lansata provocarea public...


Sursa foto: Google

Dan-Aliosa Ulici 


1 comentarii
  • Horatiu BELU

    Stimate Contaran
    Iti multumesc pentru dreptul la cuvant desi un adevarat ziarist intai verifica informatia din 3 surse si apoi o publica, nu ca tine care auzi ceva la radio sant (schantz pentru cei care nu pot citi fara diacritice) si imediat "pac la Razboiu" (vezi O scrisoare pierduta) si vedem ce iese. Acum sa revenim si sa le punem in ordine:
    1. Relatiile "personale" trecute, prezente si viitoare dintre Alexandru Dedu si Aurel Moldoveanu nu ma intereseaza si nu sunt treaba mea. Numai ei pot confirma in ce stadiu al prieteniei se afla. Tot asa cum nu ma intereseaza nici prietenia dintre tine si Aurel. Si nici nu ma intereseaza optiunea politica a lui Aurel sau pe cine a sustinut la alegeri. Eu stiu cu cine am simpatizat, ca nu am avut drept de vot.
    2. Este drept ca Aurel, in ultima vreme, a ajutat arbitrii tineri din zona dar sa nu uitam ca Presedintele Comisiei de Arbitri a AJH Arad este Mihai Botez. Si, te asigur ca orice formare si sustinere a unor arbitri tineri prinde foarte bine "la centru". dar vezi nimanui nu-i ajung multumirile, ca si eu am podul plin.
    3. Nu am fost la Brasov si nu m-am intalnit cu Aurel Moldoveanu. Deci "radio sant" a gresit.
    4. Pentru ca tot vad ca te documentezi cu regulamentele FRH, te rog sa citesti in regulamentul CCA si despre autodelegari sau schimbarea delegarilor intre arbitri fara acordul autoritatii care i-a delegat. Pentru clarificare: la turneul de la Brasov arbitrii s-au putut inscrie pe baza de voluntariat (cine a dorit si cum a dorit, dar cu informarea CCA) si prin delegare nominala de catre CCA. Colegul Aurica nu s-a inscris pe baza de voluntariat si nici n-a fost nominalizat de catre CCA. Deci a participat acolo fraudulos. Fiind un turneu de juniori s-a preferat nominalizarea unor cupluri tinere, care sa reziste la 4-5 meciuri pe zi si mai ales carora sa le foloseasca aceste meciuri. Colegii Cretu si Moldoveanu Andrei (fiul lui Aurel) au fost nominalizati de catre CCA. La Brasov a fost vazut Aurel fluierand cu Andrei si a lipsit colegul Cretu. Iar lumea a inceput sa cleveteasca. In aceasta situatie am avut o discutie la telefon cu Aurel care m-a informat ca a intervenit o situatie de forta majora cu colegul Cretu si ca el l-a inlocuit. Si-a insusit critica noastra pentru ca nu ne-a anuntat despre acest lucru in prealabil, cum cere regulamentul si impreuna am decis ca nu va mai arbitra la turneu, nefiind nici inscris si nici nominalizat de catre CCA. De aici si pana la a ajunge in presa una sau alta e distanta mare si nici nu cred ca el a putut declara altceva decat ca a vorbit cu mine la telefon. Sau daca Aurel se victimizeaza, desi eu stiu ca nu poate face asa ceva,
    5. Aurel Moldoveanu nu a fost exclus din arbitraj. Daca Aurel se prezinta la examenul din septembrie si este declarat admis la testul fizic si testul teoretic el isi va putea prelungi activitatea conform hotararii CA al FRH. Trebuie numai sa ne informeze cu cine va face cuplu. E drept ca va trebui sa fie retinut de la delegari (pe ce perioada va hotara CCA), conform regulamentului CCA pentru schimbarea delegarii cu un arbitru fara a informa si fara a avea acceptul CCA despre si pentru acest lucru.
    6. Federatia Romana de Handbal nu este “a noastra a iubitorilor de handbal” ci este o asociatie formata din cluburile si asociatiile sportive care au echipe de handbal iar restul poti sa-l iei din Statut. Deci este a lor. Handbalul ca sport (poate chiar national) este al nostru, al tuturor si mai ales a iubitorilor de handbal. Noi iubitorii de handbal, ziaristii, chiar si activistii nu avem niciun drept (pe vremea cand Bocan era Secretarul general nu aveam nici macar voie sa luam cuvantul in Adunarea generala). Voi ziaristii va puteti spune opinia despre FRH si/sau angajatii ei, ca deh “cu presa nu te pui” si nu poti castiga un razboi cu presa oricat te-ai stradui. Dar FRH nu este “a noastra a iubitorilor de handbal” nici macar eufemistic vorbind.
    Punctele 7 si 8 le poti gasi pe facebook pentru ca nu ma mai lasa blogul tau sa scriu mai mult. Deci ma cenzurezi!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii Facebook