,,Campionatul Mondial Masculin din 2019, unul al descalificarilor?’’ - Aplicarea Regulamentului de joc de la CM Masculin din 2019 care se va desfasura in Germania si Danemarca!

Preluare integrala a articolului de la Horatiu Belu:

Informare aplicarea regulamentului de joc la CM Masculin 2019

Campionatul mondial al descalificarilor ???

IHF doreste sa modifice regulamentul, pentru ca handbalul sa se joace mai in viteza, sa fie mult mai captivant pentru public si nu in ultimul rand, ca handbalul indoor sa ramana pe lista jocurilor olimpice.

Time-out de echipa (sirena): oficialii de echipa pot sa ceara time out prin apasarea butonului rosu, care este legat direct de tabela. La apasarea butonului rosu, timpul de joc se opreste automat. Sistemul a fost folosit si la Campionatul European Feminin si a functionat foarte bine.

Daca oficialul echipei apasa butonul rosu cand echipa sa nu este in posesia mingii, va fi sanctionat cu avertisment si aruncare de la 7 metri pentru echipa adversa.

Daca este situatie clara de gol pentru echipa adversa si oficialul apasa butonul rosu, va fi sanctionat cu descalificare, cartonas albastru si aruncare de la 7 metri pentru echipa adversa.

Daca oficialul apasa butonul rosu si totusi nu mai are posibilitate de a cere time out de echipa deoarece echipa sa avut deja 3, nu se va intampla nimic, nu primeste nici o sanctiune. In schimb, daca apasa in ultimele 30 de secunde ca tactica si echipa sa nu mai are posibilitate de time out, atunci va fi sanctionat tot cu descalificare, cartonas albastru si aruncare de la 7 metri pentru echipa adversa.

Numarator de pase: cand arbitrii au aratat semnalul de avertizare pentru joc pasiv, arbitrul de rezerva va avea un numarator, si va fi responsabil cu numaratoarea paselor (maxim 6). Acest numarator va fi legat de tabela, pentru ca toata lumea sa fie clar informata cate pase au fost si cate pase mai sunt. Totusi decizia finala apartine arbitrilor de pe teren.

Jocul pasiv. Ceea mai mare schimbare este la jocului pasiv: cu un ritm lent de pasare nu se poate construi atacul, echipa care a castigat posesia mingii un poate sa mearga spre terenul advers cu un ritm de pasare lent. Arbitri pot ridica mana direct pentru presemnalizarea jocului pasiv. In ultimele minute ale jocului, nu se poate pasa in spate, sau nu se poate pasa lent pentru a trage de timp: arbitri vor acorda imediat aruncare libera pentru echipa adversa.

Proba video (Video proof): vor fi, in totaliate, 16 camere video montate pentru a inregistra meciurile, din care cate 3 in spatele barelor. Se va putea folosi sistemul pentru:

– a verifica daca in anumite situatii mingea a traversat cu toata circumferinta linia de poarta sau nu (a fost gol sau nu);

– arbitrul vrea sa revada o faza in care nu este hotarat daca sa acorde eliminare sau descalificare sau nu se stie cine a fost jucatorul vinovat si care trebuie sanctionat.

– evenimentele petrecute in ultimele 30 de secunde.

Mai sunt cazuri in care si delegatul IHF poate solicita proba video (videoproof):

– evenimente petrecute in spatiul de schimb;

– schimbare gresita;

Procedural pentru proba video se va deplasa la masa video numai un singur arbitru (care a fost mai aproape de faza), daca el nu poate sa ia decizia, el pleaca, vine colegul lui si se uita si el separat.

Antrenorii nu pot sa ceara proba video (videoproof). Proba video (videoproof) se poate solicita numai pana la urmatoarea schimbare de posesie a mingii.

Sanctiune progresiva: S-au schimbat avertismentele, arbitrii nu vor acorda, prima data, avertismente, dupa care vor urma eliminari si descalificari. Daca faultul este de 2 minute se va da direct 2 minute, daca este de descalificare, se va da direct descalificare (asa era de la regulamentul din 2005si pana acum, dar se intareste interpretarea actuala a regulamentului).

Nu se va da avertisment cand un jucator care este faultat in timpul aruncarii inscrie un gol (iar faultul respectiv trebuia sanctionat cu avertisment), iar dupa gol portarul face o repunere rapida pentru a se executa o aruncare de incepere rapida, pentru a nu perturba ritmul de derulare si desfasurarea jocului. Cartonasul galben are numai valoare de informare.

Dupa gol, jucatorul care se retrage in aparare, nu are voie sa intre in zona de pase (pe traiectoria mingii aruncata de portar sau un coechipier spre centru terenului pentru executarea aruncarii de incepere). Daca astfel intarzie aruncarea de incepere este sanctionat direct cu eliminare, chiar si daca a fost neintentionat.

Orice fault care pune in pericol sanatatea jucatorilor, se sanctioneaza cu descalificare.

Apucarea/agatarea bratului de aruncare a jucatorilor: daca este faultat bratul de aruncare, atunci conform duritatii, sanctiunea va fi eliminare sau descalificare.

Daca aparatorul lateral face pasul in lateral pe extrema si faulteaza extrema este sanctionat cu eliminare, iar daca jucatorul faultat isi pierde echilibrul corporal si ii este pusa in pericol integritatea corposala atunci aparatorul este descalificat.

Acest material se bazeaza pe informatiile primite la Cristina NASTASE si Simona STANCU (arbitre la CE 2018 Franta) si pe un articol aparut in Ungaria.

Am speranta ca aceasta informare este utila atat arbitrilor cat si antrenorilor si spectatorilor, pentru buna intelegere a unor decizii “neasteptate” ale arbitrilor la CM care va incepe saptamana aceasta.


Sursa info: facebook Horatiu Belu

Sursa foto: google

Dan-Aliosa Ulici

0 comentarii
Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii Facebook