Din respect pentru prietenii mei, mi-am propus sa scriu despre Africa si africani! (I)
Atunci cand spui AFRICA gandul te duce... La toate, la toti, la cine mai stie ce... Realitatea insa este ca, Africa este al doilea continent ca marime de pe Terra si cel mai populat Continent dup Asia. In Africa isi are originea rasa umana, de-a lungul vaii Marelui Rift African ce traverseaza Etiopia si Kenya fiind descoperite cele mai vechi schelete ale inaintasilor oamenilor de azi. In Africa se gaseste Nilul, cel mai lung fluviu din lume si Sahara, cel mai mare desert de pe Terra. Cel mai inalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat in micuta tara Djibouti (156 m sub nivelul marii). Africa are o suprafata de 30 244 050 km² incluzand si insulele adiacente, ocupa 20,3% din suprafata terestra a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori in 54 de tari, Africa a fost gazda a unei septimi din populatia total de pe glob, pana in urma cu aproximativ 4 ani cand a inceput exodul african catre Europa si America.
Caracteristicile principale:
Suprafata 30 244 050 km²
Populatie (in 2016) 1 225 080 510
Densitate 34,1 locuitori/km²
Tari componente: 54
Dependente: 7
Limbi vorbite: mai mult de 1000 de limbi indigene africane, incluzand unele limbi cu zeci de milioane de vorbitori, precum igbo, swahili, hausa, amharica, yoruba si in plus araba, engleza, franceza, portugheza, spaniola, italiana, limbile indiene si altele.
Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala (cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii), doua zone de clima subecuatoriala, două zone tropicale cu precipitatii extrem de reduse (intre 50 si 150 mm anual) si doua zone subtropicale (cu doua sezoane opuse, ploios si secetos). Temperatura cea mai ridicata (58°C) s-a inregistrat la Aztztyah (Libia) la 13 septembrie 1922. Valorile termice de peste 40°C sunt frecvente in intreaga Sahara.
Sahara este cel mai mare desert din lume, cu aproximativ 9 065 000 km² suprafata totala. Topografia sa include zone pietroase, zone cu dune de nisip si numeroase oceane de nisip. Are inaltimi de la sub 80 de metri sub nivelul marii pana la peste 3.350 m in muntii Ahaggar si Tibesti. Nordul Saharei dispune de numeroase bogatii naturale, petrolul si gazele naturale sunt extrase din Algeria, Libia si Tunisia, iar fierul si fosforitele, din Mauritania si Sahara Occidentala. Alte zacaminte existente: sare, carbuni, cupru, mangan, uraniu, plumb, volfram, titan, zinc, Sahara fiind si-o regiune bogata in pietre pretioase.
Desertul Kalahari are o suprafata de circa 259 000 km² acoperind mare parte din Botswana, regiunea de S-V a Africii de Sud si vestul Namibiei. Pe platoul desertului se incruciseaza santuri formate de raurile acum secate si arbori piperniciti. Aici se ridica si cativa munti cu inaltimi reduse (Karas, Huns). In Africa de Sud, langa granita cu Namibia se afla Parcul National Kalahari Gemsbok, unde traiesc grupuri mari de animale salbatice.
Bazinul Fluviului Congo, situat în Africa centrala, se intinde pana in Angola, Camerun, Republica Africa Centrala si Zambia. Bazinul fertil are 3 600 000 km² suprafata si contine aproape 20% din intreaga padure tropicala. Fluviul Congo este al doilea ca lungime din Africa.
Muntii Atlas se intind din sud-vestul Marocului, de-a lungul coastei mediteraneene pana la marginea estica a Tunisiei. Cel mai inalt varf este Toubkal, in vestul Marocului (4.167 m).
Fluviul Nil este cel mai lung fluviu din lume (curge spre nord), ce izvoraste din tinutul muntos al Africii de SE si se întinde pe 6 693 km, ca in final sa se verse in Marea Mediterana.
Sahel este o intindere mare de pamant ce trece prin nordul Africii, pana la marginea sudica a desertului Sahara. Aceasta regiune de granita reprezinta trecerea de la zona uscata din nord si zonele tropicale din sud. Nu are prea multe precipitatii (12–16 cm pe an) si majoritatea vegetatiei este o savana cu iarba si arbusti rari.
Lacul Albert este cel mai nordic dintre Marile Lacuri ale Africii de Est, toate fiind situate in Marele Rift Estic. Lacul Albert este situat in Republica Democratica Congo (fosta Zair), la granita cu Uganda, are suprafata de 5 347 km², lungime de 160 km, latime pana la 30 km si adancimea maxima 51 m.
Lacul Ciad este situat in centrul Depresiunii Ciad, un bazin vast din centrul Africii, in locul in care se intalnesc granitele a 4 state: Ciad, Camerun, Nigeria si Niger.
Suprafata in medie 1.500 km², variind in functie de cantitatea de precipitatii. Nivelul apelor este mai ridicat in decembrie-ianuarie si mai scazut in iulie. Lacul pierde o mare parte din apa prin infiltratie in sol si prin evaporare sub soarele african fierbinte. Lacul este al 4-lea rezervor de apa dulce ca marime din Africa dupa lacurile Victoria, Tanganika si Malawi.
Lacul Victoria este situat intre Uganda , Kenia si Tanzania. Este cel mai mare lac ca suprafata al Africii si in plus este un lac tectonic.
Sursa info: wikipedia
Sursa foto: youtube
Dan-Aliosa Ulici
0 comentarii